Mindenféle...

Újévi ABC-s naptár ötödik hónapja

Nagyon érdekes, ahogy Isten elém hozza a szavakat. A ragaszkodni szót, Mózes első könyvéből vettem, amikor olvastam az igerészt, nem is figyeltem rá. Minden szóra összpontosítottam, csak erre nem. Több napja foglalkoztam már ezzel az igeszakasszal, amikor a szívemben éreztem, hogy Isten azt mondogatja, hogy kihagytam ezt a szót. Utána már nem is tudtam másra gondolni. Muszáj volt foglalkoznom vele.

Május első hete szóljon a ragaszkodásról

Pár kérdés a gondolkodáshoz:

ragaszkodunk egymáshozMit jelent ragaszkodni valakihez, valamihez?

Miből látszik, ha ragaszkodó vagyok?

Kihez, mihez kell, hogy ragaszkodjak?

Ki az, mi az akihez/amihez nem szabad ragaszkodnom?

Pár igevers segítségképpen:

ragaszkodunk egymáshoz„…elhagyja a férfi apját és anyját, a feleségéhez ragaszkodik, és egy testté lesznek.” 1Móz 2,24

„Az URat, a te Istenedet féld, őt tiszteld, hozzá ragaszkodj, és az ő nevére esküdj!” 5Móz 10,20

 „Mivel ez a nép megszegte szövetségemet, amelyre atyáikat köteleztem, és nem hallgat a szavamra, én sem űzök ki többé egyetlen népet sem előlük azok közül, akiket Józsué a halálakor itt hagyott. Mert velük fogom próbára tenni Izráelt: vajon ragaszkodnak-e az ÚR útjához, ahogyan ragaszkodtak őseik, és azon járnak-e, vagy pedig nem. Ezért hagyta helyükön az ÚR ezeket a népeket, és nem űzte ki őket azonnal, nem adta őket Józsué kezébe.” Bír 2,20-23

 „Ragaszkodjál az erkölcsi tanításhoz, ne hagyd el; őrizd meg azt, mert az a te életed.” Péld 4,13

„A kedves asszony a tisztességhez ragaszkodik. Az erőszakos emberek a gazdagsághoz ragaszkodnak.” Péld 11,16

„A szeretetet képmutatás nélkül gyakoroljuk, utálattal forduljunk el a rossztól, ragaszkodjunk a jóhoz.” Róm 12,9

Mire jutottál? Min fogsz változtatni? Mit fogsz a gyakorlatba ültetni?

Ez a legfontosabb rész!

Cselekedj, mert hiába gondolkodsz, ha nincs hatással az életedre!

SZ mint SZENT IDŐ

bibliatanulmanyozas-idő-kereses-atcsoportositasSzent: mindaz, ami Isten számára el van különítve.
Szent idő: amit Istennel töltök, a vele való találkozásra különítek el. Ez az idő csak az övé és az enyém.

Azért akarok vele találkozni, mert hiszek a létezésében. Hiszek abban, hogy a vele való találkozás áldássá lesz a számomra. Hiszem, hogy nem felesleges időtöltés. Hiszem, hogy ereje van, hogy feltölt, hogy a hitem életben tartásához nélkülözhetetlen. 

Kérdezni és kérdezni…keresni a válaszokat.Az idő az egyik az életemben, ami nagyon értékes azért, mert sokszor érzem, hogy milyen kevés van belőle. A Lopott idő című filmben az emberek nem pénzzel, hanem idővel fizettek. Számomra nagyon szemléletes volt. Jöttek is sorban a kérdések.

Mennyi időt vagyok képes adni Istennek? A felesleges időmből adok? Akkor töltök vele időt, ha mindennel kész vagyok és unatkozok? Vagyis szinte soha, mert állandóan futok-szaladok? Miről vagyok képes lemondani, hogy Istennel töltsek egy órát? Mivel általában kevés az időm, le kell mondjak valamiről, hogy Istennel lehessek. Akarok lemondani bármiről is? Miért megy ez olyan nehezen? Talán nem hiszem el, hogy áldott idő az, amit Istennel töltök? Nem tudom, hogy mit csináljak abban az egy órában? Imádkozzak? Bibliát olvassak? Hogyan, és hol kezdjem? Biztos megéri? Biztos szükséges?

Újból és újból tudatosítanom kell, hogy miért jó ez nekem. A bibliatanulmányozó füzetek nagyon sokat segítenek. Keretbe foglalják az Istennel töltött időmet. Tudom mit olvassak, tudom, hogy mi mentén kell haladni. Nagyon jó, hogy le kell írni a válaszokat, meg kell fogalmazni a gyakorlati lépéseket, az Istentől kapott üzenet kapcsán. Egy aktív óra Istennel. Mivel megtapasztalom, hogy közben szól hozzám, motivál, hogy minden nap leüljek vele egy órára, vagy többre.

Segítség a SZENT IDŐHÖZ:
Idő: http://eletben-tart.hu/idot-kerek/
Imádság: http://eletben-tart.hu/van-ertelme-imadkozni-igy-is/
Bibliatanulmányozás: http://eletben-tart.hu/a-napi-biblia-adag/
Bibliatanulmányozó könyv: http://eletben-tart.hu/bibliatanulmanyozas-egyszeruen-gyakorlatiasan/

 

NINCS SZÓ

Mi van akkor, ha nincs szó, ha csend van? Mikor fordul ez elő? Vagy Isten nem szól, vagy én vagyok néma.

1: Nincs szavam Istenhez

Nem akarok beszélni vele. Miért? Nem tudok beszélni vele. Miért? Nem szeretnék beszélni vele. Miért?

“Bízzatok benne mindenkor, ti, népek, öntsétek ki előtte szíveteket, Isten a mi oltalmunk!” Zsolt 62,9 

Bízzál benne, nem fog elutasítani akkor sem, ha éppen csalódás, vagy harag van a szívedben. Mond el neki nyugodtan, öntsd ki a szíved, ne maradj néma! Azt is elmondhatod, hogy miért nem szeretnél vele beszélni. Tényleg mindent. Próbáld ki! Én tudom, hogy működik.

2: Nincs szavam másokhoz

Nem akarok beszélni senkivel. Miért? Nincs mit mondanom. Miért? Nincs bennem semmi jó hír, jó gondolat. Miért?

Miután kiöntötted a szíved, töltsd meg jó dolgokkal. Segít az Isten dicsérete, a dalok. Itt egy kis írás ehhez. Tapasztald ki, hogy neked mi segít, amikor semmihez, senkihez sincs kedved. Egy kis séta? Egy kis kertészkedés, netán takarítás?

3: Isten nem szól hozzám

Nagyon rossz érzés, amikor úgy érzem, hogy Isten nem szól, nem válaszol. Amikor úgy érzem, hogy nincs is velem. De valóban nem szól? Vagy szól ugyan, de én nem hallom. Miért? Szól, de nem akarom hallani. Miért?

Keresd meg a miértekre a választ, és megleled a megoldásokat is.

Istennek mindenre van válasza

Engem most ez az ige érintett meg, megmutatja, hogy mire kell törekedjek. 
“Az én Uram, az ÚR megtanított engem mint tanítványát beszélni, hogy tudjam szólni igéjét az elfáradtaknak. Minden reggel fölébreszt engem, hogy hallgassam tanítványként. Az én Uram, az ÚR megnyitotta fülemet. Én pedig nem voltam engedetlen, nem hátráltam meg.” Ézs 50,4-5

ELKEZDŐDÖTT

Május zárásaként, valami új kezdete, például az általam nagyon kedvelt hársfa virágzásáé. 🙂

– Elkezdődött a hársfa virágzása, illatozása. Nekem ez egy jel Istentől: Itt vagyok, hogy szépséget, különleges formákat, színeket, illatokat, örömöt hozzak a világba. Isten azt akarja, hogy egy számunkra szép, kellemes, szemet-szívet gyönyörködtető helyen éljünk. Isten számára ez is fontos. És persze az életünk virágzása, illatozása is.

– Talán úgy látod, hogy télen nem valami szép ez a fa, olyan élettelen, mintha elhalna. De nem így van, mert már láthatóan elkezdődött a megújulás.

 

Az eső nem eshet örökké– Az életedben is vannak időszakok, amikor minden inkább az elmúlást juttatja eszedbe, nem pedig az életet, nemhogy még az örömtelit, az illatosat. De ennek a passzív, netán nehéz, igen kemény, szomorú, siratós, összeomlós időszaknak vége lesz. Egy filmből idézve “az eső nem eshet örökké…” VAN REMÉNY, mert egyszer ki fog sütni a nap! És tényleg így van, Istennel járva ez megtapasztalható. Az eső után, jön a SZÉL, és messzire fújja a sötét felhőket. A Szentlélek olyan, mint a szél, nem látható, de munkájának eredménye megfigyelhető, megtapasztalható. (János 3,8) Ő képes napvilágra hozni, felismertetni, hogy mi a bűn, mi az igazság és mi az ítélet. (Jn 16.8) Ha szeretnéd, hogy benned is ELKEZDŐDJÖN a változás, és beinduljon a megújulás, akkor szükséged lesz Isten LELKÉRE!

Kezdetnek ilyenkor kikeresek igeverseket, és meghallgatok egy-két Szentlélekről szóló dalt. Most ezt találtam: https://www.youtube.com/watch?v=fFnj5OZ6EJs. Elgondolkoztam azon, hogy vajon csak éneklem a szövegét, vagy imádsággá formálódik bennem. Amit éneklek, azt tényleg hiszem is, akarom is? Valóban vágyok rá?

Ha szeretnéd, hogy ELKEZDŐDJÖN  valami, akkor kell a SZENTLÉLEK!
Ha jön a SZENTLÉLEK,  akkor biztos, hogy ELKEZDŐDIK valami!

Ismerd meg a szívemetHát ez az! Ha jön, akkor változás lesz. Lehet, hogy gyökeres változás. ELKEZDŐDIK valami új. De akarom én ezt? Vagy félek tőle? Vagy beleteszem Isten kezébe a dolgot és azt mondom, hogy lesz, ami lesz? Ha tőle jön, akkor rossz nem lehet. Nem igaz? Ki tudom mondani őszinte vággyal, hogy “Vizsgálj meg, Istenem, ismerd meg szívemet! Próbálj meg, és ismerd meg gondolataimat! Nézd meg, nem járok-e téves úton, és vezess az örökkévalóság útján!” Zsolt 139,23-24, és ezzel indítsd el bennem a változást! 

Akarod? Akkor kérd! Akkor hívd!

Hívtam, de semmi nem történt. Könyörögtem, imádkoztam, sírtam, de még mindig nincsenek leveleim, nemhogy illatos virágaim. 

Elkezdődött– Pedig ELKEZDŐDÖTT! Amikor egy fában újraindul az élet, kívülről még semmi sem látható. De beindul a tápanyagfelvétel, és megváltoznak a belső életfolyamatok. Lehet, hogy te csak annyit észlelsz egyelőre magadban, hogy átsuhant egy-egy új gondolat a fejedben, őszintébb, élettel telibb lett az imádságod…

Van, akinél jön a szél és felfordulás van, pálfordulás van. 

–  Van, akinél meg meg egy kicsit átbillen valami a szél hatására. Sokféle módon fújhat a szél. A lényeg, hogy fúj és ELKEZDŐDIK valami. Előbb-utóbb látható lesz a változás, mint a rügy a fán majd a levelek, bimbók, virágok, gyümölcsök.

Amíg működik a SZENTLÉLEK, van remény. Amíg hagyod, hogy formáljon, addig van remény.
Olyan jó, hogy ISTENNÉL NINCS REMÉNYTELEN ESET. Bármikor, bármi ELKEZDŐDHET. 

 

Ács Pálné Tünde
Szívesen leszek a segítőd a hit életben tartásában.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérdezz bátran!

06208862083