Mindenféle...

Újévi ABC-s naptár negyedik hónapja

Szavakon lovagolok

Hetente szavakon lovagolok. 🙂
Vajon hasznos időtöltés ez? Van bármi előnye, eredménye?
Amióta ezt teszem, tudatosabban szemlélem a világom.
Próbálok tudatosan élni.
Isten is mindig megtapasztaltat valamit, ami az adott szóhoz kapcsolódik. Emiatt pedig izgalmas is.

Próbáld ki!

H mint HASZNOS/HASZONTALAN

„A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre; hogy az Isten embere tökéletes és minden jó cselekedetre felkészített legyen.” 2Tim 3,16

Bibliaolvasás-hasznos időtöltésA HASZNOS szó szinonimái: alkalmazható, megfelelő, használható, felhasználható, ajánlatos, szükséges…

Akkor a Biblia alkalmazható, használható, ajánlott a tanításra, feddésre, megjobbításra…

A Biblia olvasása, tanulmányozása HASZNOS IDŐTÖLTÉS, hiszen már ebből az egy igeversből is látszik, hogy sok mindenre használható, sok minden miatt előnyös.

HASZNOS IDŐTÖLTÉS: olyan, ami valami miatt jó a számomra. Pihentet. Erőt, örömet ad. Tanít, formál, bölcsebbé tesz…

Mivel mindig arra panaszkodunk, hogy kevés az időnk, emiatt igyekezzünk azt, olyan dolgokra használni, ami HASZNOS.

Az idő értékMi az, ami haszontalan? Bármi, ami negatív hatással van rám. Eredménytelen. Nem épít, hanem rombol. Nem erőt ad, hanem lehúz. Öröm helyett inkább a keserűség növekszik bennem. A hitem általa nem gyarapszik, hanem megkérdőjeleződik.

Számomra cél, hogy minél több HASZNOS, és minél kevesebb haszontalan időt töltsek el.

 

Érdemes egy kicsit elgondolkodni az életed, hasznos és haszontalan dolgairól.

Az idő érték, bánj is vele úgy!

Az eletben-tart.hu oldalon hasznos tartalmakat találsz. Nézz be hozzám. 🙂

Április hónap második hetének a szava:

PÉLDA-BESZÉD

Ehhez már írtam egy blogot, ITT megtalálod.

Itt egy pici részlet belőle:

“imában kértem Istentől, hogy mutassa meg, hogy mi az, ami személyesen nekem szól. Arra jutottam, hogy csak olyat mondjak, ami jó, erkölcsileg jó. Jóindulat, jóakarat van benne. Ez azt jelenti, hogy azért mondom, mert jót akarok, örömet akarok adni, bátorítást, erőt… Ezért is lesz hasznos és jótékony hatású. Épít, mert erre  nagy szükség van, mert ebből hiány van. A szükséges szó feladatot és szolgálatot is jelent. A beszédemnek célja van, feladata van, az hogy építsen. Gondoltál már úgy a beszédre, mint építő szolgálat?”

Heti szó: az összes eddigi felhasználva!

Eddigi szavak folyamatosan megélésre kerülnek. HASZNOSNAK bizonyult az elgondolás. Nem lett HASZONTALANNÁ, mert CSELEKEDETEKKEL párosult.

szuntelen-imadsag-beszelgetes-istennel

Pár hete egy kicsit újra erőt vett rajtam a CSÜGGEDÉS. Nagyon sokszor elhangzott bennem, hogy – ATYÁM! Olyan jó, hogy ilyenkor is van kihez menni, nem gond, ha naponta tízszer mondom el ugyanazt. A kapcsolatunk ALAPJA, az atyai szeretet, ezért merek kérni, sóhajtozni, panaszkodni, mert Ő az ATYÁM. Nagyon sokszor mondtam ki a CSÜGGEDŐS napok alatt azt, hogy ÁMEN. Nehéz volt, de kimondtam ezzel, hogy legyen meg a te akaratod. Elengedem saját elképzeléseimet. Sajnos ez hetekbe telt.

A CSÜGGEDÉS egy CÉLTÉVESZTÉS, rossz irányba vitte a gondolataimat, csökkentette a fizikai és a lelki erőmet is.  Jött a CSÁBÍTÁS: – Panaszkodj csak, igazán jogos, amit érzel, és gondolsz! Igen, Isten nem is foglalkozik veled. Látod? Ugye, hogy nem látsz semmit! Na pont ez az!  De Isten sem maradt néma. Előjött egy dal, úgy a semmiből. CSEND van bennem és emlékezem, mily sok ajándék, nagy kegyelem. Mily sok áldás, mily sok TÜRELEM, kísérte végig az életem!

Dicsérd Istent imádsággal, énekkel, az életeddelTündi! NÉZZ FEL, és ne lefelé, mert így nem látod, mindazt, amit én! Szóval nem lefelé CSÜGGEDŐN, hanem FELFELÉ hálával telten. Elkezdtem újra dicséreteket énekelni, és hála okokat gyűjtögetni. És ekkor megtörtént a CSODA, BÉKESSÉG költözött újra a  szívembe. És ha arra gondolok, hogy a BESZÉDEM legyen HASZNOS, akkor ez az írás, jó bátorításnak, hogy neked is erőt adjon, amikor CSÜGGEDSZ. Van kiút, van egy ATYA, aki tud és akar segíteni. Ha hagyod, ha engeded!

Már csak a FILM maradt ki. 🙂 Egy sorozat  egyik részében van egy android, aki gyermekekről gondoskodik. Apának hívják, és annyira látszik benne a szeretet, a féltőn szeretés. És mivel így szeret a gyermekeket nem szolgálja ki, hanem tanítja, hagyja őket küzdeni, de mindig ott van a közelben, nem hagyja őket magukra. Életre neveli a gyermekeket, harcra, hogy meg tudjanak állni  a nehézségek közepette. Velünk is ezt teszi az ATYA, hogy meg tudjuk futni az előttünk lévő pályát.

LEGYEN!

Április utolsó szavaként küldöm a LEGYEN! felszólítást.

A Bibliában a teremtés kapcsán olvasható először a LEGYEN!: „LEGYEN világosság! És lett világosság.” 1Móz 1,3 Ha valamire azt mondja Isten, hogy: LEGYEN!, az meglesz, az előáll. „…amit ő mondott, meglett, és amit parancsolt, előállott.” Zsolt 33,9

A mi életünkre nézve  sokszor elhangzik ez az ige iránymutatásként. Mi szabad akaratot kaptunk, és eldönthetjük, hogy engedünk-e ennek az igének.  Lehet aszerint döntesz majd, hogy rád nézve nehéz –e a LEGYEN betartása, megélése, vagy könnyű. Legyen inkább döntő az, hogy ki mondja, ki kéri, miért kéri. Sok esetben egyes bibliai szereplők kérik ezt, de igazából a LEGYEN felszólítás mögött a minket céllal megalkotó Isten áll. Bármit is kér érdemes rá figyelni, érdemes megfogadni, érdemes megtenni. Ő féltőn szerető, bölcs Isten. Mindent átlátó Isten. Mindentudó Isten. Ő az Atyád. Ez elég neked ahhoz, hogy komolyan vedd a kérését?

Mire vigyázz!

„Ne legyen viszály közted és köztem” 1Móz 3,18

„…asszonyok […] Ne a külső dísz legyen a ti ékességetek […] hanem a szív elrejtett embere a szelíd és csendes lélek el nem múló díszével: ez értékes Isten előtt.” 1Pét 3,1-4

Mit tegyél!

„az Úr szolgája ne viszálykodjék, hanem legyen barátságos mindenkihez, tanításra alkalmas és türelmes.” 2Tim 2,24

„legyen minden ember gyors a hallásra, késedelmes a szólásra, késedelmes a haragra, mert az ember haragja nem szolgálja Isten igazságát.” Jak 1,19-20

„Beszédetek legyen mindenkor kedves, sóval fűszerezett, hogy így mindenkinek helyesen tudjatok felelni.” Kol 4,6

Keressetek még igevereseket, és átgondolva őket, mondjátok ki bátran, hogy: „ne az én akaratom legyen meg, hanem a tied.” Luk 22,42

Nem elég mindezeket TUDNI, TENNI is kell.

Az Istentől jövő igék áldott megélését kívánom!

Ács Pálné Tünde
Szívesen leszek a segítőd a hit életben tartásában.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérdezz bátran!

06208862083