Mindenféle...

Újévi ABC-s naptár második hónapja

Minden nap tegyél előre egy lépést!

Az újévi tervem, hogy minden hetemnek lesz egy meghatározó szava, amit kiteszek egy jól látható helyre.
Azt akarom elérni, hogy az a szó áthassa a hetemet. Alakítson, formáljon, jobbá tegyen, segítsen fejlődni.

Próbáld ki, nem fogsz csalódni! Egy hétig naponta nézz rá a szavadra és gondolkodj rajta. Fogalmazz meg lépéseket, amit megtehetsz a fejlődés érdekében!

C mint CÉLTÉVESZTÉS

Most nem teológiailag akarom megragadni ezt a szót, inkább hétköznapian.

céltévesztésEltévesztem a célt, vagyis nem a jó úton haladok.

1: Mondjuk Budapestre akarok eljutni, de véletlenül rossz vonatra szállok. Például azért, mert nem figyeltem eléggé. Valamiért nem láttam jól. Volt már ilyen, és mire észrevettem majdnem késő volt. Még jó, hogy éreztem, hogy valami nem stimmel. Volt bennem egy kis nyugtalanság. És egyszer csak kitisztult  a kép. ÁÁÁ! Gyorsan le kell szállnom! Rossz irányba tartok!

2: Vagy tudatosan szállok másik vonatra, mert bár tudom mi a célom, de mégsem akarom. Nem akarom azt, ami ott vár rám. Vagy talán félek is tőle? Nem vagyok biztos abban, hogy jó lesz ott nekem? Miért nem akarok oda menni?

Ninive helyett TarsisEgyből Jónás próféta jutott az eszembe, aki szembeszállt Isten vezetésével és Ninive helyett egy hajón Tarsisba utazott. Aztán mégis elvégezte a feladatát. De előtte megtapasztalta, hogy milyen a halál árnyékának a völgyében járni. Én szívesen kihagyom ezt a sétát.
Egy utolsó gondolat: a bűn néhány görög jelentése így hangzik: elvét, eltéveszt, elhibáz, elfeledkezik valamiről, elmulaszt, eltéveszti a célpontot, téved, hibázik. Ha a bűnről többet szeretnél olvasni, akkor kezd itt!

3: Van olyan is, amikor valaki direkt akar eltéríteni a célomtól. Gondolj csak arra, amikor szolgálata kezdetén megkísérti a Sátán Jézust. De miért akarna bárki is eltéríteni? Idejében felismerem a kísértést? Ha felismertem mit teszek?

A többi gondolat legyen a tiéd!

CS mint CSEND

Alapból szeretem a CSENDet. Nem zavar, nem feszélyez, számomra nem unalmas. Szeretek CSENDben utazni a vonaton. Szeretek CSENDben feküdni az ágyamon, elalvásra várva. Szeretek CSENDben lenni az Úr előtt.

Légy csendben és várj az ÚrraCSENDben, amikor nem hallom mások hangját. Amikor “nem hallom” a körülöttem zajló életet. Amikor én magam sem beszélek folyton, hanem csak figyelek arra, hogy az Úr mit akar mondani nekem.

Isten mondja Jóbnak, hogy “Légy csendben, most én beszélek! […] Légy csendben, majd én bölcsességre tanítalak.” Jób 33,31-33

Vajon akarom hallani mit mond? Akarom, hogy tanítson? Hogy vezessen? Hogy formáljon?

CSENDben leszek nem gondolkodok tovább, hogy hagyjak helyet a te gondolataidnak is.  🙂

Ez 10 perc gondolkozás eredménye. Mi lesz ha egész héten ezt fogom forgatni a szívemben?

CÉLom megélni ezt az igeverset: “Szólj, Uram, mert hallja a te szolgád!” 1Sám 3,9 

CS mint CSODA

Csodák léteznekCsoda!? Valami, amire nincs magyarázat. Valami, ami nem természetes. Például, hogy egy bizonyos helyzetben, amikor mindenki fél és ideges, én mégis nyugodt vagyok, és békességem van. Csodálatos, megmagyarázhatatlan békesség, amit csak Isten tud adni.

Vannak nagy csodák, amikor valaki meggyógyul és halál helyett élettel teli. Vannak apró csodák, melyeket, lehet észre sem veszünk, fel sem fogunk. Vannak csodák, amikre azt mondjuk, hogy véletlen volt. Vagy csak annyit, hogy:  – Nahát! És megyünk is tovább. Vannak csodák, amiket próbálunk megmagyarázni, ahelyett hogy megélnénk. Vannak, amiket leírunk, és éveken át emlegetünk. Vannak amelyeket egyből elfelejtünk. Vannak, amiket megköszönünk. Vannak, amik nem is tudatosultak, hogy megköszönhettük volna…

Reményik Sándor: Csendes csodák

Ne várd, hogy a föld meghasadjon és tűz nyelje el Sodomát. A mindennap kicsiny csodái nagyobb és titkosabb csodák. Tedd a kezedet a szívedre, hallgasd, figyeld, hogy mit dobog, Ez a finom kis kalapálás nem a legcsodásabb dolog? Nézz a sötétkék végtelenbe, nézd a kis ezüstpontokat: nem csoda-e, hogy árva lelked Feléjük szárnyat bontogat? Nézd, árnyékod hogy fut előled, hogy nő, hogy törpül el veled. Nem csoda ez? – s hogy tükröződni látod a vízben az eget? Ne várj nagy dolgot életedbe, kis hópelyhek az örömök, Szitáló, halk szirom-csodák. Rajtuk át Isten szól: jövök.

Csoda amikor megtapasztalom, hogy Isten jön. Isten létezik. Isten valóságos. Ha csoda hiányod van, akkor “Emlékezz vissza az egész útra, amelyen vezetett Istened, az ÚR…” 5Móz 8,2 

Hogy emlékezni tudj, jó ha leírod, mi mindent tapasztaltál már meg vele, általa, rajta keresztül.

 

Legyen egy Csoda-Naplód!

CS mint CSÁBÍTÁS

CsábításA csábítás negatívan akar hathat rám, rossz irányba vinni.

“Fiam, ha vétkezők csábítanak ne engedj nekik! ” Péld 1,10
„Szedd rá a férjedet, hogy árulja el nekünk…” Bír 14,15
„Az erőszakos ember rászedi felebarátját, és nem a jó úton vezeti.” Péld 16,29

Mit jelent rászedni, rávenni valakit, valamire?

Téged hogyan, mivel lehet CSÁBÍTANI? Mik a gyenge pontjaid?

Ezt azért fontos megtalálnod, mert ezekben a helyzetekben könnyen legyőzhető vagy. És akkor tudsz megállni a csábítással szemben, ha tudod, hol kell nagyon figyelned a támadásra.

Tölts időt IstennelA csábítás héber szavát a Biblia Istennel kapcsolatban is használja.
„Most én csábítom őt: elvezetem a pusztába, és szívhez szólóan beszélek vele.” Hós 2,16

A zsidókat elcsábították az idegen népek, és bálványokat kezdtek imádni Isten helyett. Isten erre visszacsábítja népét önmagához, hogy részesei legyenek egy új kezdetnek. Hogy legyen új életük, üdvösségük,

Most a Példabeszédeket olvasom, és úgy érzem, hogy „CSÁBÍT”.
„Rá akar venni”, hogy a bölcsességet válasszam, hogy Istent válasszam. Sok-sok érvet felsorakoztat, hogy ez miért lesz jó nekem. Én a bölcsességet/Istent választottam.

Tedd ezt te is, az életed minden területén! Hagyd magad “elcsábítani”!  🙂

Ács Pálné Tünde
Szívesen leszek a segítőd a hit életben tartásában.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérdezz bátran!

06208862083