Mindenféle...

Dicséret az imádságodban

Dicséret az ima része

Fontos Isten dicsérete?!

A “dicsérjétek” felszólítás sokszor szerepel a Bibliában, vajon miért? 
Az ima öt része a dicséret, hálaadás, bűnvallás, közbenjárás, és a kérés. Amit a legtöbbször beépítünk az imádságainkba az a kérés, közbenjárás és a hálaadás. A bűnvallás az nem igazán kellemes, a dicséret sokszor összemosódik a hálaadással.
Lehet, hogy jobban oda kellene figyelni a dicséretre? 

A dicséret szó megvallást, elismerést, magasztalást is jelent

BibliaA zsoltárokban sokszor szerepel a „dicsérjétek, magasztaljátok” felszólítás. Vagyis, hogy Isten jó tulajdonságait, képességeit, értékeit ismerjük el, valljuk meg. Ez más, mint a hálaadás, amikor megköszönöd mindazt, amit az életedben végzett.  A dicséret kapcsán nem a tetteiért adsz hálát, hanem a tulajdonságai miatt magasztalod. 
Ha most írni kellene egy listát, mennyi dicséretre okot adó dolgot tudnál felsorolni? Próbáld ki!
A Biblia olvasása során sok példát fogsz találni, főleg a zsoltárokban. A zsoltárok műfajai között szerepel a himnusz, aminek célja az Isten magasztalása. 36 ilyen zsoltár van. (íme néhány: 8, 29, 33, 65, 67, 103, 104, 113 és a többiek… 🙂 )

Dicséret = jó hír keltése

A héberben az egyik jelentése a dicséret szónak: jó hírét kelteni valakinek. Ez számomra azt is jelenti, hogy mások előtt beszélek Isten lényéről, tulajdonságairól, azért, hogy általa mások is megismerjék őt. Emiatt nekem a dicséret az örömhírnek az egyik része, hiszen az a küldetésem, hogy minél többen egyre jobban megismerjék Őt, akár olyan dicséretek által, amik a megtapasztalásaimon alapulnak. A következő blogban bővebben kifejtem majd, hogy az életeddel hogyan tudsz Istenre mutatni, általa részese lenni a lélek mentésnek.

Kinek hiteles a dicsérete?

Ez kérdés? Lehet szív és lélek nélkül is dicsérni az Urat? Úgy gondolom, hogy igen, lehet. Akkor, amikor kimondod, de nincs benne a szíved, nem élted át, csak ismereted van. Nem tagadhatod, hogy ilyen “üres imákat” is el szoktunk mondani. A leggyakrabban ezt a betanult imádságoknál tapasztalhatod meg. Például elmondod a Mi Atyánkat, és nem is tudod, mi van benne, persze tudod ésszel, de nem szívvel.imacsoport, imádság

A gyülekezetünk hétköznapi imaalkalmainak a keretét az öt részes ima adja. Nagyon szeretem benne, hogy a dicséret mindig szívből jön, aki készül, olyan okot mond a magasztalásra, amit meg is tapasztalt. Akkor tudod Istent igazán magasztalni, ha átélted mindazt, amiért dicséred őt. Ha megtapasztaltad a szeretetét, kegyelmét, türelmét… Imádkozhatsz megköszönve azt, hogy ma megtapasztalhattad azt, hogy Ő a “minden vigasztalás Istene” 2Kor 1,3-4. Ha valamiért nem találsz okot a dicséretre, akkor kérheted, hogy mutassa meg magát neked és legyen megélhető számodra az Ő valósága.

Miért kell dicsérni?

Az, hogy ez fontos dolog, nem kétséges, hiszen igen sokszor benne van a Bibliában. Az egyik fordításban maga a „dicsérjétek” felszólítás 41-szer fordul elő, és még nem kerestem rá a szótőre, vagy például a magasztal kifejezésre. Ez elég meggyőző, igaz?
Miért jó, ha ezt teszed, azon kívül, hogy Isten az egyetlen, aki igazán méltó a dicséretre?

“Méltó vagy, Urunk és Istenünk, hogy tied legyen a dicsőség, a tisztesség és a hatalom, mert te teremtettél mindent, és minden a te akaratodból lett és teremtetett.” Jel 4,11

A dicséret előnyei, hatásai:

1: Maga a dicséret egy pozitív viszonyulásról tanúskodik. Keresem a másikban a jót…

A dicséret hatása a mosoly2: Amikor Istent magasztalom, megtelik a szívem örömmel, boldogsággal. Először elkezdek imádkozni dicséretre méltó okok után kutatva, vagy elkezdek dicsérő énekeket hallgatni, énekelni és a lelkem elkezd feléledni. Sokszor szükség is van erre, mert hát járunk sötét völgyekben is, ahol nem igazán megy a dicséret, az öröm. De ha “dolgozok rajta” akkor a gyászom örömre tud fordulni, a rossz kedvem örvendezéssé tud lenni. Ez az öröm kihat a napomra, másokhoz, az élethez való hozzáállásomra. A mosoly meghatározója lesz az arcomnak. Aki ismer az tudja, hogy így van. 🙂 Sokat mosolygok, mert tudok örvendezni a nehéz helyzetekben is megtalálva a hála okokat, a dicséretre méltót. Persze nem egyből sikerül, küzdeni kell érte! Eleonor H. Porter: Az élet játéka című könyv sokat segített már gyermekkoromtól kezdve, hogy kialakuljon bennem ez a dicsérni tudó, akaró viszonyulás a dolgokhoz.

3: Általa jobban megismerem Istent, ezért a hitem is erősebb lesz. Törekszek a mélyebb ismeretre, eközben a lényének olyan tulajdonságaira eszmélek rá, amiket addig nem is fogtam fel. Mióta tudatosabbak ezek az imáim, nagyon sok minden újat tapasztaltam meg, ehhez persze elengedhetetlen számomra a Biblia tanulmányozása.

Több következménye is van még a magasztalásnak.
A te életedre milyen hatással van?
Írd meg sokak hasznára hozzászólásban!

Hogyan kell dicsérni?

Te szoktad imában dicsérni az Urat? El szoktál gondolkodni azon, hogy ma miért is magasztalhatod őt? El szoktad mondani, hogy mi az, amit megtapasztaltál belőle, mi az, amit megismertél az Ő lényéből?

Fontos az Isten dicséreteA mostani gyakorlatba ültethető tanácsom az, hogy kezd el gyakorolni magad ebben. Minden nap este nézd vissza a napod és keresd a dicséretre való okokat. Meg tudod őszintén vallani, hogy Isten feltétel nélkül szeret, mert ezt feléd is kimutatta? Elismered azt, hogy Isten hosszútűrő, mert ezt te magad is megélted? Határtalan örömmel tudsz arról beszélni, hogy Isten kegyelmes, mert neked is megbocsátott, pedig nem érdemelted meg?

Az imádságnak ezt a részét ne tudd le annyival, hogy kimondod: – Dicsérlek a mindenhatóságod miatt! Mondd ki azt is, hogy mit jelent ez neked, miben tapasztaltad meg ezt a mai napon.
– Dicsérlek, mert az Atyám vagy! De mit jelent ez? Miben, hogyan élted meg ezt?

“…énekeljetek
és mondjatok dicséretet szívetekben az Úrnak”

Ef 5,19

A dicséret lehet több mint az ima? A következő blogban megválaszolom! 🙂

Addig is, kérlek válaszolj a kérdésre, hogy számodra milyen hatása van az Isten magasztalásának. 

Köszönöm

Szeretettel: Tünde

    ITT találhatod az imádsággal kapcsolatos többi írást.

Ács Pálné Tünde
Szívesen leszek a segítőd a hit életben tartásában.

2 hozzászólás ehhez: “Dicséret az imádságodban”

  1. Erzsike szerint:

    Kedves Tünde! Elgondolkodtató, amit most olvastam tőled! A dicsérettel valahogy úgy voltam, hogy ki vagyok én ahhoz, hogy dicsérjem az Urat, egy kis senki. A hálaadás sokkal könnyebben jön és szívesen gyakorlom, hiszen felsorolhatatlan mi mindenért adhatunk hálát. Köszönöm a hasznos gondolatokat, az Úr adjon erőt a szolgálatodhoz. Érted is hálás vagyok.

    1. Drága Erzsike! Nagyon köszönöm a hozzászólásodat, kívánom, hogy egyre több örömöt találj Isten dicséretében. Isten számára drágák és becsesek vagyunk, így a tőlünk érkező dicséreteink is azok. 🙂

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérdezz bátran!

06208862083