Mindenféle...

A dicséret lehet több mint az ima?

Dicsérd Istent imádsággal, énekkel, az életeddel

–  Ha azt mondom, hogy dicséret, először mi jut az eszedbe?

–  Maga az imádság, benne a dicséret és a hálaadás.

–  Nekem az éneklés, mint dicsőítés.

–  Valakinek, valami más? 

Dicséret énekkel, zenével

Dicsérd Istent imádsággal, énekkel, az életeddelA dicséret szó megvallást, elismerést, magasztalást is jelent. A dicséretet sokszor dalban fejezték ki, hangszerek használatával. Már a Biblia legelején találkozhatsz Júbállal az 1Móz 4,21-ben, aki a citerások, fuvolások ősatyja volt. Maga a zsoltár elnevezés is azt jelenti, hogy ének, zenei kísérettel. A zsoltárok többsége istentiszteleti ének volt. A Bibliában 36 Isten magasztalására szolgáló zsoltár van. „Adjatok hálát az Úrnak citeraszóval, tízhúrú lanttal zengjetek neki! Énekeljetek neki új éneket, szépen zengjenek hangszereitek!„ Zsolt 33,2-3

Énekben megfogalmazott magasztalásról olvashatsz Mózes és Mirjam kapcsán is, akik az egyiptomi szabadulás felett érzett örömükben énekkel dicsérik Istent. “…ezt az éneket énekelte Mózes Izráel fiaival együtt az ÚRnak: Éneket mondok az ÚRnak, mert igen felséges, lovat lovasával a tengerbe vetett. […] Mirjám prófétanő, Áron nővére dobot vett a kezébe, és a többi asszony is mind kivonult utána dobolva és körtáncot járva. Mirjám így énekelt előttük: Énekeljetek az ÚRnak, mert igen felséges, lovat lovasával a tengerbe vetett!” Zsolt 15,1-21 Nem ők az egyetlenek a Bibliában, akik éneket használtak a magasztalás eszközéül.

Amikor elkezdtem imaházba járni egy darabig nem énekeltem. Egy idős hölgy meg is kérdezte, hogy miért nem énekelek velük együtt. Mondtam, hogy nem tudok szívből énekelni, másképp pedig nem szeretnék. Azt javasolta, hogy csak olvassam közben a dalszöveget és hagyjam, hogy hozzám szóljon. Itt indult el az Isten magasztalása az életemben, először a dalok által. Utána tudatosan bevezettem az imádságaimba. Ahogy egyre több mindent megtapasztaltam Istenből, és a bibliaolvasáson keresztül egyre jobban megismertem őt, egyre több okot találtam a dicséretre. A szívem örvendezett, az arcomra kiült a mosoly, ami nem távozott el azóta sem. Sokszor szoktam egy kis dalt dúdolgatni, vagyis csak az egyik sorát: “Boldog vagyok, mert Isten szeret, Isten szeret engem!”- egyszerűen nem tudok, nem felvidulni ezen. 🙂 Az örvendezés, dicséret, magasztalás életmóddá alakult az évek során. „Áraszd ránk kegyelmedet reggelenként, hogy vigadjunk és örüljünk egész életünkben!” Zsolt 90,14 Olvasd el a 98. zsoltárt, hagyd, hogy átjárja a szíved! Annyi ilyen zsoltár van még! Csodálatosak ezek a részek.

Rád milyen hatással vannak a dicsérő énekek?

Szeretek dicséreteket énekelni, amikor rossz kedvem van, mert újra felvidulok, megnyugszok, újra érzem, hogy Isten velem van, hogy hatalmas, és nem kell aggodalmaskodnom.
Szeretek énekelni, ha semmit sem érzek, és olyan fásult vagyok, mert élettel telik meg a lelkem. Ilyenkor nagyon nehéz elkezdeni, de direkt erőltetem, először csak bekapcsolom a zenét, próbálok ráhangolódni, majd egyszer csak elkezdek énekelni és örülni…
A dicséretet a Sátán elleni harcban is használom, amikor azt suttogja nekem, hogy Isten nem szeret, nincs is jelen az életemben, nincs okom a jókedvre… Elkezdek énekelni és bebizonyítom, hogy igenis van okom az örömre!
Szeretek énekelni, amikor tele vagyok megtapasztalásokkal, hálával és nem tudom magamban tartani az efelett érzett örömömet. 🙂

Bármi bajod van, énekelj dicséretet az Úrnak!

Félsz? Énekelj!
Aggódsz? Énekelj!
Rossz kedved van? Énekelj!
Ideges vagy? Énekelj!
Elégedetlen vagy? Énekelj!

“Öröme van-e valakinek? Énekeljen dicséretet!” Jak 5,13

“Örüljetek az Úrban mindenkor! Ismét mondom: örüljetek!” Fil 4,4
dicséret-zene-imaNem mondom, hogy megoldódik minden, de megváltozik a lelkületed, a hozzáállásod, ami nagyban segít tisztán látni, hogy meg tud tenni a megfelelő lépést. Segít ráhangolódni Isten vezetésére.

Készíts a telefonodon egy lejátszási listát, melyben dicsérő énekek vannak. Ha szükséged lesz rá, akkor sétálj egy nagyot és közben hallgasd a dalokat és szívedben dicsérd az Urat!

“Dicsérjétek az URat! Dicsérjétek Istent szentélyében, dicsérjétek a hatalmas égboltozaton! Dicsérjétek hatalmas tetteiért, dicsérjétek nagyságához méltóan! Dicsérjétek kürtzengéssel, dicsérjétek lanttal és hárfával! Dicsérjétek dobbal, körtáncot járva, dicsérjétek citerával és fuvolával! Dicsérjétek csengő cintányérral, dicsérjétek zengő cintányérral! Minden lélek dicsérje az URat! Dicsérjétek az URat!”
Zsolt 150, 1-6

A dicséret lehet ima, ének és ÉLET, erről olvashatsz legközelebb! 

 

Ács Pálné Tünde
Szívesen leszek a segítőd a hit életben tartásában.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérdezz bátran!

06208862083